«

»

mrt 19

Bericht afdrukken

Wat is politiek: wat is kort gezegd politiek

Wat is politiek naar onze begrippen ? Politiek heeft te maken met het regeren van een land en alles wat er omheen zit.

Wat is politiek

Wat is politiek: wat is kort gezegd politiek

In Nederland zijn een aantal partijen die samen het politieke gebeuren uit maken, wat het woord politiek exact betekent hoop ik zo onder woorden te brengen. Deze partijen zitten of wel in de regering of anders in de oppositie, eens in de vier jaar word er een nieuwe regering gekozen, dan kunnen alle burgers vrijwillig hun stem uitbrengen op 1 van de partijen. Meestal gaan meerdere partijen in de regering wat leid tot compromissen, dus dan moeten beiden water bij de wijn doen, als je als partij een meerderheid hebt dan kun je alleen regeren maar dat komt in Nederland weinig voor. Wat is politiek toch spannend.

Wat is politiek / verloedering in de Politiek

Een van mijn voorgaande artikels heet verloedering in de Politiek, is er sprake van een kwalitatief mindere politiek? Mijns inziens is dat zeker waar maar het altijd wat geweest in de Politiek. Tegenwoordig gunnen partijen elkaar het licht niet in de ogen en wordt er veel op de man gespeeld, dat is geen politiek maar lijkt meer op haat, respect is soms ver te zoeken. Als je een meerderheid hebt dan moet de tegenstander dat respecteren maar dat wordt als maar moeilijker, veel mensen kunnen geen mens meer boven zich dulden, en als dat toch zo is dan gaan velen katten op de persoon.

Oneens met het politiek beleid

Veel burgers zijn het oneens met het beleid maar ze vergeten dat ze het zelf bij elkaar gestemd hebben, ook is het in de huidige roerige tijden niet eenvoudig om politiek te bedrijven die tot tevredenheid strekt. De crisis heeft diepe sporen nagelaten daar kun je je ogen niet voor sluiten, en als je eenmaal in de regering zit dan weet ineens iedereen het beter, een bekend spreekwoord lijkt van toepassing te worden “de beste stuurlui staan aan wal ” en dat zal altijd wel zo blijven.

Kunnen wij de Politiek helpen en veranderen

Als de burger meer eigen verantwoording gaat pakken dan zal dat veel schelen om het Politieke blazoen wat op te poetsen, maar velen hebben geen enkele interesse in Politiek en gaan soms niet eens stemmen. Mijn idee is dat die burgers ook niet moeten mauwen als het niet naar hun zin gaat, eerst verantwoording nemen en meedoen, dan opbouwende kritiek, dat lijkt mij geen probleem. Andersom gaat het niet werken. Wat is politiek toch moeilijk.

Veel burgers stemmen elke keer op een andere partij, dit duiventil gedraag maakt de politiek kwetsbaar en maakt verloedering mogelijk, ook hebben deze mensen weinig of geen politieke kennis. Wat is politiek veranderlijk.

Zou jij in de politiek willen

De vraag is of je zelf in de Politiek zou willen, vergeet niet dat het zwaar werk is en dat je wel van wanten moet weten, zelf zou ik niet op de voorgrond willen treden maar het moet natuurlijk wel allemaal gedaan worden.

Respect voor de Politiek

Hebben de burgers respect voor de politiek of is het het pispaaltje van de maatschappij geworden, veel al hoor je overal dat de regering zijn eigen zakken vult maar waar is dat op gebaseerd, werken als politieker geeft veel onzekerheden en bijkomende spanningen en als je die niet kunt hebben dan ben je denk ik niet geschikt voor dit werk.

We mogen niet vergeten dat we er samen moeten zien uit te komen !!

Wat is politiek in 2012

Graag je reactie hier onder

 

Permanente koppeling naar dit artikel: http://nederlandbeter.net/wat-is-politiek/

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Harrie Custers

  Beste admin,
  Ben je zelf politicus?

  Ik mis het antwoord op de vragen: waarom politiek? En wat voegt de politiek aan een samenleving toe?

  En niet: de politiek DE BAAS.
  Maar: de burger, het volk de baas van de politiek.
  Zonder burgers, zonder volk heeft politiek, regering enz. geen bestaansrecht. Andersom kan nl. wel.

  En niet: hebben de burgers respect voor de politiek?
  Maar: heeft de politiek respect voor zijn burgers?

  Kortom: jouw focus lijkt die van een politicus te zijn.
  Dat mag natuurlijk. Maar daarbij behoort wel de why-vraag.

  1. admin

   Ben zelf geen politicus en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden, maar de politiek veranderen is niet eenvoudig, en dat is een reden dat ik niet snel in de politiek zal komen.

   Je vragen zijn interessant en je stellingen zijn duidelijk. Een land zonder politiek is volgens mij niet eenvoudig, en misschien wel net zo slecht als politiek zonder land.

   Respect zou er wederzijds moeten zijn, mis misschien beiden wel !

 2. Ab Biesenbeek

  Veel mensen gruwen van politiek.
  veel mensen gaan niet stemmen.
  waarom?

  Naar mijn overtuiging is dat vaak onkunde.
  Daarom zou ik (veel) meer willen weten van politiek. De drijfveren, de misverstanden, de achtergronden, wat beogen politieke partijen werkelijk, de valkuilen
  Waar kan ik deze informatie leren en/of kopen. Welk boek moet ik lezen?
  Als ik een cursus zou organiseren, wat moet daar dan in staan?

  Groeten Ab Biesenbeek

 3. Ab Biesenbeek

  Veel mensen gaan niet stemmen.
  Waarom niet?
  Ik zou best een cursus willen maken om deze mensen te helpen antwoorden te vinden in “Wat is politiek”
  Wat moet er in zo een cursus staan?

  Hartelijke groeten,
  Ab Biesenbeek
  a.biesenbeek@quicknet.nl

  1. admin

   Mocht u een goed stuk schrijven dan zal ik het hier plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>